Trafix mukana sähköistämässä bussiliikennettä

Trafix mukana sähköistämässä bussiliikennettä

Trafix mukana sähköistämässä bussiliikennettä

Sähköbussien määrä maailmalla on lisääntymässä ja sähköbussit tulevat vauhdilla myös Suomen bussiliikenteeseen. Kun siirrytään dieselbussiliikenteestä sähköbussiliikenteeseen, on muutos merkittävä. Tietoa tarvitaan kattavasti. Tämän vuoksi on tehty selvitys sähköbussien edistämiseksi suomalaisilla kaupunkiseuduilla.

Selvityksen tavoitteena on lisätä joukkoliikennetoimijoiden ja joukkoliikenteen saralla työskentelevien tietoa sähköbussiliikenteestä. Lisäksi tavoitteena on edistää sähköbussien käyttöönottoa Suomessa ja tätä kautta tukea hallituspoliittisten, kansallisten ja EU-tason päästötavoitteiden toteutumista.

Nykytilanteessa sähköbussiliikennettä on Espoossa, Helsingissä, Turussa ja Tampereella, yhteensä noin 20 täyssähköbussia. HSL:n ja Turun kaupungin tavoitteena on kasvattaa tulevaisuudessa sähköbussien määrää voimakkaasti kaupunkiseuduilla. HSL-alueella voi liikennöidä jopa 400 täyssähköbussia sekä 250 hybridi- tai plug-in-hybridibussia ja Turun kaupungin alueella jopa 100 täyssähköbussia vuonna 2025.

Sähköbussiliikenteen merkittävä hyöty on pienet käyttökustannukset. Sähköbussin energiakustannukset ovat noin 25 % dieselbussin energiakustannuksista. Lisäksi sähköbussiliikenne on paikallispäästötöntä, hiljaista ja käyttäjäystävällistä.

Selvityksen tilaajia olivat Liikennevirasto sekä Lahden, Oulun, Porin ja Vantaan kaupungit. Trafix on toiminut työssä konsulttina. Selvitys on julkaistu osana Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä –sarjaa (21/2017). Trafix esittelee työn tuloksia 21.-22.9.2017 Paikallisliikennepäivillä Lappeenrannassa sekä 4.-5.10.2017 Liikenne ja maankäyttö seminaarissa Helsingissä.

sahkobussit_1

Teksti: Annakaisa Lehtinen

9.6.2017