Uuden yrityksen perustaminen

Uuden yrityksen perustaminen

Uuden yrityksen perustaminen

Aika-ajoin, kun konsulttikollegojen kanssa keskustellaan niitä näitä ennen palaverin alkua, joku toteaa – Oli se kyllä melkoinen mullistus alalla, kun He lähtivät ja perustivat Trafixin… Niin, näin minäkin olen käsittänyt, vaikken tuota itse kokenutkaan.

Palataan ajassa kymmenen vuotta taakse päin.

Kesä 2007 on juuri vaihtunut alkusyksyksi.

Itselläni on rakennusinsinöörin ensimmäisen vuoden opinnot paketissa ja ensimmäinen työharjoittelu suoritettu sementtitehtaalla.

Liikennealan konsulttitoimistoissa taas pusketaan töitä. Suunnitellaan kiivaasti muun muassa Kehärataa, Vuosaaren satamaa ja Muurla-Lohja moottoritien tunneleita. Silloisen työnantajansa liikenneyksikön päällikkö Juhani ehtii kiireisten projektien ohella illalla tapaamiseen Harrin, Jannen, Matin, Jussin ja Arin kanssa. Kaikki he ovat samasta Juhanin vetämästä yksiköstä. Paikkana on Espoon Scandic-hotellin ravintolan kabinetti. Kabinetin tiloihin saapuu myös Jouni toisesta yrityksestä. Eikä tietenkään sattumalta. Kuten monella muullakin alalla toimivalla, niin kaikilla heillä on halu perustaa yhteinen yritys ja kaverukset ovat löytäneet toisensa.

Tämä ei ollut ensimmäinen tapaaminen tällä kokoonpanolla. Näillä joskus aamutunneillekin venyneillä illallisilla asetettiin tavoitteita, laadittiin strategioita, naurettiin, keskusteltiin vakavasti, pohdittiin oman yrityksen perustamisen riskejä ja etuja, jaettiin vastuita ja sovittiin seuraavat askeleet.

Ensimmäiset ajatukset yrityksen perustamisesta lähtivät alkuvuodesta 2007 Juhanin ja Jussin toimesta, mutta nopeasti selvisi muidenkin pohtineen samaa. Alussa ydintiimin muodostivat Juhanin ja Jussin lisäksi Ari ja Matti. Lisäksi Janne oli heti valmis tarttumaan haasteeseen, kun hänelle sitä ehdotettiin. Jouni ja Harri olivat jo valmiiksi miettineet keskenään oman ”putiikin” perustamista, joten asia tuli heillekin kuin tilauksesta. Näin pallo oli lähtenyt vierimään. Loppusyksyn aikana seitsikko oli saanut mukaansa myös nuoret uskallikot Juhon, Jaanan, Rikun, Markuksen ja Juhan.

Heti alusta lähtien tavoitteena oli muodostaa liikennesuunnittelun eri alat kattava toimisto ja tätä tuki myös seitsikon erityyppiset taustat ja osaamisalat. Kaikille oli myös selvää, että yritystä haluttiin kehittää ja kasvattaa rohkeasti.

Nyt, kymmenen vuoden jälkeen, olen itse osakkaana tässä yrityksessä. Yrityksessä jossa työskentelee yli 40 henkeä – ja jotka kutsuvat itseään liikenneprofeetoiksi, pilke silmäkulmassa tietenkin.


Kesän jälkeen julkaisemme jatkoa Trafix:n 10-vuotistaipaleelta, jossa kerrotaan tarkemmin perustajajäsenien mietteitä yrityksestämme ja kuluneesta 10 vuodesta.

Teksti: Nora Kumpulainen

16.6.2017